REIN-Forest

Biodiversity conservation of the native forest in the border region and fostering their ability against the impacts of climate change (REIN-Forest)

A Projekt azonosító száma

ATHU 150

Támogatás összege

Szerződött támogatás összege: 576 000 EUR (SOE: 120 000 EUR)

Időpontok

Projekt futamideje: 2020.10.01-2022.12.31

Kapcsolat

Kapcsolattartó:  Illés Szilvia - illes.szilvia@uni-sopron.hu

A projekt adatai

Projekt címe: Biodiversity conservation of the native forest in the border region and fostering their ability against the impacts of climate change (REIN-Forest)
A Projekt azonosító száma: ATHU 150
Szerződött támogatás összege: 576 000 EUR (SOE: 120 000 EUR)
Projekt futamideje: 2020.10.01 – 2022.12.31
Kapcsolattartója: Illés Szilvia

Részletes leírás

Program honlapja:

A leskálázott klímamodellek szerint a programterületen a következő 50-80 évben a hőmérséklet-emelkedés mértéke nagy valószínűséggel meghaladja a globális átlagot, míg a csapadékmennyiség nem mutat növekedést. Az őshonos erdők jelentős része jelenleg is a zárt jellegű erdőtakaró számára határhelyzetet jelentő éghajlati viszonyok között tenyészik az alsó erdőhatár közelében. Emiatt még egy csekély mértékű klímaingadozás is érintheti az erdei ökoszisztémát alkotó élőlények teljes körének létfeltételeit. Az utóbbi évtizedekben - a projektterület egészén - tapasztalható tömeges erdőkárok előrevetítik azokat a nehézségeket, amelyekkel az erdőgazdálkodás szembesülhet a prognosztizált klímaváltozás hatására.
Fafajaink helyhez kötött élőlények. Az erdei fák populációi alkalmazkodnak élőhelyükhöz, azonban az éghajlatváltozás következtében a helyi alkalmazkodottság és az aktuális környezeti hatások közötti egyensúly felbomlik. A klímaváltozás sebessége (az izotermák eltolódásának üteme) a programterületen jelenleg nagyságrenddel magasabb, mint az erdőtakarót alkotó fajok természetes migrációjának sebessége. Ez arra mutat, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására, az erdőtakaró állékonyságának fenntartásához, emberi beavatkozás lesz szükséges.
Jelen projekt a SUSTREE európai léptékű modelljeit skálázza le regionális szintre és végzi el a projekttérségben (Vas megye és Alsó-Ausztria programterületen fekvő részterületei) található erdők sérülékenységének elemzését, kidolgozza a szaporítóanyag-mozgatásra vonatkozó közös bilaterális stratégiát. Védelmi intézkedésként előalkalmazkodott szaporítóanyag kihelyezése történik a projekttérség hat, közösen kiválasztott terepi helyszínén.
A bükk és kocsánytalan tölgy bemutató állományok helyi, és a modellek által a jövőbeli éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodottnak jelzett forrásokból származó növényanyagot fognak tartalmazni. A projektben végrehajtott intézkedések eredményességének projektzárást követő nyomon követése céljából a terepi helyszínekre vonatkozó közös kezelési terv kidolgozása is megtörténik.
Projektpartnerség:

  • Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet
  • Bundesforschungs- und Ausbildungszentrum für Wald, Naturgefahren und Landschaft
  • Vas Megyei Önkormányzati Hivatal - vezető partnerkén

Stratégiai projektpartnerek:

  • Szombathelyi Erdészeti Zrt.
  • Amt der Niederösterreichischen Landesregierung (Abteilung Forstwirtschaft)
  • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
  • Szombathelyi Tankerületi Központ
  • Sárvári Tankerületi Központ

„A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg!”

Kapcsolat

Kapcsolattartó

Illés Szilvia
illes.szilvia@uni-sopron.hu