EFOP-3.5.1-16-2017-00012

A „Felsőfokú duális képzések fejlesztése a Nyugat-magyarországi peremvidéken” című projekt bemutatása

A Soproni Egyetem és az ELTE konzorciális együttműködésében, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében összesen 357,8 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít összesen hét alapképzési szak duális képzésének fejlesztésére.

A Projekt azonosító száma

EFOP-3.5.1-16-2017-00012

Támogatás összege

Szerződött támogatás összege: 357.830.677,- HUF (ebből Soproni Egyetemre jutó rész: 221.676.097,- HUF, ELTE-re jutó rész: 136.154.580,- HUF

Időpontok

Projekt futamideje: 2017. június 01 – 2021. október 31.

Kapcsolat
  • Szakmai vezető:
    Dr. Németh Gábor
  • Projektmenedzser:
    Szabó Csilla
  • Pénzügyi vezető:
    Varga Anett

A projekt adatai

Projekt címe: Felsőfokú duális képzések fejlesztése a Nyugat-magyarországi peremvidéken
A Projekt azonosító száma: EFOP-3.5.1-16-2017-00012
Kedvezményezett neve: Soproni Egyetem, konzorciális partner: Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)
Szerződött támogatás összege: 357.830.677,- HUF (ebből Soproni Egyetemre jutó rész: 221.676.097,- HUF, ELTE-re jutó rész: 136.154.580,- HUF)
Támogatás mértéke: 100%
Projekt futamideje: 2017. június 01 – 2021. június 29.
A projekt szakmai vezetője: Dr. Németh Gábor
A projekt projektmenedzsere: Szabó Csilla
A projekt pénzügyi vezetője: Varga Anett

Részletes leírás

A Soproni Egyetem és az ELTE konzorciális együttműködésében, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében összesen 357,8 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást fordít összesen hét alapképzési szak duális képzésének fejlesztésére.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „EFOP-3.5.1-16-2017-00012 – Felsőfokú duális képzések fejlesztése a Nyugat-magyarországi peremvidéken” című projekt célja az oktatási és képzési rendszerek munkaerő-piaci igényekhez való igazodásának javítása, a tanulásból a munkába történő átmenet megkönnyítése, felkészítés a céges, partnerszervezeti környezetben való munkavégzésre, és ezzel összefüggésben a szakmai oktatás és a képzési rendszerek megerősítése, a duális képzés adta lehetőségek segítségével. A konzorciumvezető Soproni Egyetem részéről több általános cél is szerepelt úgy, mint:

  • Olyan differenciált és komplex intézményi oktatási rendszer fejlesztése és működtetése, amelyek közép-, és hosszútávon szolgálják a térség - és a faipari képzés esetén az ország - gazdasági fejlődését, iparfejlesztési stratégiák megvalósítását a gyakorlatorinetált (munkaerő) képzéseken keresztül.
  • Gyakorlatorinetált képzések fejlesztése a vállalati igényeknek megfelelően, a képzési színvonal növekedés céljából.
  • A duális képzéseken keresztül, szoros együttműködések kialakítása az ipari vállalatokkal.
  • Vállalati-oktatási kompetenciák fejlesztése (pl.: vállalati mentorok esetében).
  • A felsőfokú végzettségűek iránti igények alapján a munkaerőhiány enyhítése, a piacképes végzettséggel rendelkezők számának növelése.

2021-ben a projektet sikeresen zártuk.

Jelentősebb eredményeket a Soproni Egyetem részéről (a többi eredmény és az eredmények részletezése a záró szakmai beszámolóban tekinthető meg):

  • Duális képzések tartalmának kialakítását, megfelelő szintre történő fejlesztését sikeresen elvégeztük. Új elem – mely a projekttervben nem került feltüntetésre - a pályázatunkban, hogy négy mesterképzés (faipari MSc., pénzügy MA, számvitel MA, vállalkozásfeljesztési MA) esetén is megteremtettük a duális képzés feltételeit. Összesen eddig, tehát 5 alapképzési szak és 4 mesterképzési szak duális képzésének fejlesztési tevekénységet végeztük el.
  • Kialakítottuk a hallgatók monitoring és teljesítményértékelési rendszerét, melynek bevezetése is megtörtént. Félévenként ennek mentén történik a minőség-ellenőrzés.
  • Az egyes szakok esetében megtörténtek a szükséges kompetenciák meghatározása, azok vállalati felmérése. Az így szerzett információkat, reális vállalati igényeket az egyetemi, illetve a vállalatokkal közös tantervekbe, képzési programokba építettük be.
  • 11 fő vállalati szakember vett részt oktatóként az egyetemi képzési időszakban, melynek bővítését azóta is folyamatosan végezzük.
  • Egyetemünkön a duális képzésekkel összefüggő feladatok koordinálásra létrehoztuk az Egyetemi Duális képzési Tanácsot, mely azóta is ellátja a Működési Rendjében meghatározott feladatait.
  • 64 fő hallgató lépett be a duális képzésbe 2017-ben 16 fő, 2018-ban 24 fő, 2019-ben 9 fő, 2020-ban 5 fő és 2021-ben 10 fő kezdte meg eddig tanulmányait a fejlesztéssel érintett szakokon.
  • 55 együttműködési megállapodást kötöttünk partnerszervezet bevonása céljából. Ha egy cég esetében több szaknál külön-külön vannak megállapodásaink, akkor azokat külön-külön vettük számításba. Ha az egyezőségeket figyelembe vesszük, akkor elmondható, hogy 48 különböző partner vállalatunk van jelenleg. Ezen partnerszervezetek közül jelenleg 28 vállalat foglalkoztat, illetve foglalkoztatott már (hallgatói kilépések történtek) hallgatót. Az új megállapodásaink nagyrésze határozatlan idejű, így a további években is számíthatunk a vállalatok többségére.
  • A http://dualis.uni-sopron.hu felületen létrehoztunk egy jól működő, duális képzésekkel összefüggő információkat tartalmazó felületet. Az információk bővítését, aktualizálását folyamatosan végezzük. Kötelező arculati elemeket elhelyeztük.
  • Számos fórumon, rendezvényen népszerűsítettük a duális képzéseinket.
  • A duális képzésben is jelen lévő lemorzsolódást az erre irányuló tevékenységeinkkel megpróbáltuk mérsékelni – hallgatói beszámoló fórumok szervezésével, nyelvi képzés biztosításával, egyéni konzultációs lehetőségek nyújtásával, folyamatos mentorálással és monitoring rendszer segítségével. Kidolgoztuk a Képzők képzése mentorprogram tematikáját és szakmai tartalmát, és sikeres rendezvényt valósítottunk meg 2018. november 15-16-dikán. 2019. március 27-én szakmai nap keretében 3 témakörben tartottunk képzést az egyetemi oktatóknak, igazodva a duális alapképzések szakterületeihez, menedzsment, pénzügyi és turisztikai területen. 2019. november 21.-én 75 fő részvételével zajlott a „Hatékony felsőfokú duális képzési rendszer működésének feltételei a műszaki és gazdasági szakokon” című konferenciával egybekötött „képzők képzése programunk”. A fenti képzéseken 166-an vettek részt, és 92 százalékuk sikerrel teljesített.
  • Vállalati szakembereket vontuk be mind az oktatók továbbképzésébe, mind pedig a hallgatók képzésébe.
  • Vállalati szakemberek és egyetemi oktatók közösen 11 duális tananyagot fejlesztettek, melyek felhasználása jelenleg is folyamatos.
  • 2017-től induló évfolyamokat figyelembe véve 2021 októberéig 14 fő duálisos hallgató fejezte be sikeresen tanulmányait és a vállalati gyakorlatát.
  • Informatikai háttérrendszer fejlesztését is végrehajtottuk. Ennek keretében egy 20 fős és egy 12+1 fős számítógép termet szereltünk fel a korszerű gazdasági és műszaki oktatás megvalósítása végett. A működtetéshez, oktatáshoz, beiskolázáshoz szükséges laptopokkal, egyéb informatikai háttérendszer fejlesztésével pedig az oktatói, hallgatói munkát segítettük.

A konzorciumi partner (Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központja) szakmai tartalmának bemutatása ezen a linken érhető el: https://sek.elte.hu/content/efop-3-5-1-16-2017-00012.t.1669

Kapcsolat

Dr. Németh Gábor / szakmai vezető

[email]nemeth.gabor@uni-sopron.hu[/email]

Szabó Csilla / projektmenedzser

[email]szabo.csilla@uni-sopron.hu[/email]

Varga Anett / pénzügyi vezető

[email]varga.anett@uni-sopron.hu[/email]